میناکاری یا میناگری هنری است که از صنایع دستی محسوب می شود. این هنر دارای سابقه ۵۰۰۰ ساله است. میناکاری بر روی اجسامی از جنس های مختلف قابل انجام است. در ایران کانون تولید ظروف میناکاری شهر اصفهان می باشد. استادان برجسته هم اکنون در جهت تولید آثار مینا مشغول به فعالیت در ایران هستند. از کانون های مهم تولید جواهرات میناکاری شده می توان به شهر اهواز اشاره کرد. نتیجه میناکاری یا میناسازی تولید آثار متفاوتی می باشد. بشقاب، گلدان، تابلو های مینا و قاب عکس از رایج ترین محصولات به دست آمده از میناسازی هستند. می توان هنر میناکاری را با سایر هنرهایی مانند طلاکاری، خاتم کاری و جواهر سازی ترکیب کرد و محصولاتی زیبا و با ارزش تولید نمود.

کاربرد میناکاری
همانطور که گفته شد میناکاری از جمله هنر هایی است که در جهت تولید صنایع دستی به کار گرفته می شود. محصولاتی را که از هنر میناکاری به دست می آید اغلب به عنوان صنایع دستی و تزیینی به کار می برند. از کاربرد های دیگر میناکاری تولید در، پنجره و ضریح های میناکاری شده در حرم امامان و مکان های مذهبی می باشد. ساخت اشیا تزیینی مانند جعبه های آرایش و همچنین ظروف میناکاری شده و وسایلی مانند آینه، قاب عکس و ... به منظور وسایل تزیینی ارزشمند مورد استفاده قرار میگیرند. جالب است بدانید که میناکاری در تهیه زیورآلات مختلفی مانند گوشواره، گردنبند، انگشتر، سینه ریز و حتی مدال ها نیز کاربرد زیادی دارد.
انواع میناکاری
میناکاری انواع مختلفی دارد. این هنر بسته به رنگ، روش تولید و نوع جنس وسیلهای که میناکاری بر روی آن انجام می شود به گروه های مختلفی تقسیم می شود. آثار میناکاری از نظر روش تولید به دو دسته خانه بندی و نقاشی تقسیم می شوند. میناکاری به روش خانه بندی از روش های قدیمی تولید مینا است که به میناکاری سیمی نیز شهرت دارد. مینای سیاه یکی از انواع معروف میناکاری به روش خانه بندی می باشد.
میناکاری به روش نقاشی بر روی لعاب شکل می گیرد. میناکاری از نظر جنس ظرفی که مینا روی آن انجام میشود نیز انواع مختلفی دارد. میناکاری روی سفال، مس، طلا و شیشه از انواع میناکاری های رایج بر روی سطوح مختلف می باشد.
انواع رنگ ها در میناکاری
معمولا نوع رنگ هایی که بر روی فلزات و سفال مورد استفاده قرار می گیرد با هم متفاوت هستند. رنگ هایی که در هنر میناکاری مورد استفاده قرار می گیرند به سه دسته رنگ های گیاهی، رنگ های معدنی و رنگ های فلزی تقسیم می شوند. رنگ های لاجوردی، بنفش و سبز از جمله رنگ های پرکاربرد در میناسازی هستند که هر کدام در شرایط مختلفی قابل کاربرد می باشند. رنگ های ارغوانی، فیروزه ای و قهوه ای نیز از دیگر رنگ های قابل استفاده در هنر میناکاری می باشند. رنگ های مشکی و طلایی نیز از جمله رنگهای خاص و تاثیرگذار در یک اثر میناکاری می باشند.
ویژگی یک میناکاری خوب
برای تشخیص یک میناکاری مرغوب یکسری نکات کلیدی وجود دارد. در ابتدا باید توجه داشت که زیرساخت مینا باید به صورت یکنواخت تهیه شده باشد. سطح میناکاری شده باید بدون ترک و بدون هیچ گونه رنگی باشد. از راه های مهم تشخیص یک میناکاری اصل و مرغوب وجود رقم، نام هنرمند، تاریخ و محل ساخت اثر میناکاری است که باید بر روی محصول حک شده باشد.
اصولا محصول میناکاری شده باید کاملا درخشنده، براق و شفاف باشد. رنگ استفاده شده بر روی اثر میناکاری باید مرغوب بوده و خوب در کوره پخته شده باشد. وجود ناصافی بر روی آثار میناکاری نشانه بی کیفیت بودن آن است. در مجموع چهار فاکتور اصلی تشخیص یک اثر میناکاری مرغوب زیر ساخت، لعاب کاری، نقاشی و کوره می باشد. بنابراین برای تشخیص یک ظرف میناکاری مرغوب از نمونه نامرغوب آن کافیست به این چهار فاکتور توجه شود. لازم به ذکر است که مرغوبیت از جمله مواردی است که بر قیمت یک اثر میناکاری تاثیر میگذارد.
نحوه خرید آثار میناکاری
اگر به آثار میناکاری علاقه مند هستید و تصمیم خرید ظروف میناکاری را دارید باید بدانید که روش های مختلفی برای خرید این محصولات وجود دارد. اگر میخواهید خریدی خوب و با کیفیت داشته باشید می توانید به صورت حضوری به مراکز تولید و فروش ظروف میناکاری مراجعه کنید.
از جمله بهترین و بزرگترین مراکز تولید میتوان به مرکز فروش ظروف مسی نقاشی میناکاری در اصفهان اشاره کرد. انواع ظروف مانند گلدان، بشقاب، شکلات خوری، قندان، آجیل و شیرینی خوری در این مرکز یافت می شود. لازم به ذکر است که امکان خرید آثار میناکاری در تهران و همه شهرستان ها به صورت اینترنتی نیز وجود دارد. البته بازارچه های صنایع دستی در تهران ارائه دهنده بهترین محصولات صنایع دستی از جمله آثار و ظروف میناکاری نیز می باشند.
در کل خرید این نوع از طلا را می توان از طریق سایت میهن طلا صورت داد. از این که تا پایان با ما بودید بسیار سپاسگزاریم.