کاربرد طلا در صنعت
از گذشته تا به امروز طلا کاربرد های مختلفی در صنعت داشته است. همان طور که می دانید طلا فلزی گران بها بوده که در بین مردم محبوبیت خاصی پیدا کرده است. از کاربرد های طلا در گذشته میتوان به استفاده از آن برای ضرب سکه و کاربرد های هنری اشاره کرد. جالب است بدانید که در گذشته های دور طلا نقش مهمی در سیاست های مالی یک کشور داشته است. به طوری که پول برخی از کشور ها معادل مقدار مشخصی طلا بوده است.
طلا نقش بسیار مهمی در سیاست، فرهنگ و اقتصاد کشور ها و زندگی انسان ها ایفا می کند. با توجه به اتفاقاتی که در طول تاریخ به وقوع پیوسته می توان گفت فلز طلا به عنوان تغییر دهنده سرنوشت یک ملت اهمیت ویژه ای دارد.اهمیت خاص طلا به دلیل کاربرد های مختلف آن در زمینه های متفاوت می باشد که در ادامه مقاله به طور مفصل به آن میپردازیم.

کاربرد های مختلف طلا
بدون شک با شنیدن نام طلا ذهن شما به سمت زیورآلات و جواهرات مختلف منحرف میشود. گسترده ترین کاربرد طلا در جهت ساخت زیورآلات و جواهرات می باشد. امروزه این فلز به جزء جدایی ناپذیر صنعت ساخت جواهر تبدیل شده است. ویژگی های منحصر به فرد طلا شامل درخشندگی بسیار بالا، رنگ زیبای آن و مقاومت طلا در برابر کدر شدن باعث استفاده گسترده آن در طلا و جواهر سازی شده است.
از دیگر ویژگی های مهم این فلز گران بها میتوان به قابلیت مفتول شدن، تبدیل شدن آن به ورقه و خاصیت چکش خواری آن اشاره کرد. این عنصر جذاب با وجود تمامی این خصوصیت ها به شکل یکسری زیورآلات با ارزش در می آید.
ماهیت طلا نیز از جمله مصونیت آن از تورم انگیزه افراد را برای داشتن طلا در طول تاریخ افزایش داده است. امروزه می توان گفت تمام مردم جهان طلا را به عنوان یک سرمایه آسیب ناپذیر و سودزا می دانند و هدف های مختلفی از خرید طلا و جواهر دارند. هدف عمده افراد از خرید طلا سرمایه گذاری است. عده زیادی از خانم ها نیز جهت استفاده شخصی و گروهی دیگر برای هدیه دادن طلا خریداری میکنند. دیگر کاربرد عمده و مهم طلا در صنعت، استفاده از آن در صنایع الکترونیک میباشد.
طلا به دلیل خاصیت رسانایی و مقاومت بالا در برابر زنگ زدن و خورندگی از جمله فلزات مرغوب و مناسب در صنعت الکترونیک به شمار می رود. معمولا وسایل و اجزای الکترونیکی که از طلا ساخته میشوند ماندگاری و استحکام بالاتری نسبت به سایر فلزات دارند. از این فلز همچنین در اتصالات، لحیم کاری و پست های تقویت کننده استفاده می شود. جالب است بدانید که در مجموع طلا در ساخت هر وسیله الکترونیکی از جمله ماشین حساب، تلویزیون و ... دخالت دارد.
نحوه کاربرد طلا در صنعت الکترونیک
به صورت آبکاری یا آلیاژ بر روی دیگر فلزات است. این کار به منظور افزایش ماندگاری و سرعت انتقال اطلاعات انجام می پذیرد.
از صنعت دیگری که فلز طلا در آن کاربرد عمدهای دارد میتوان به دندانپزشکی اشاره کرد. عملکرد عالی و قابلیت فوق العاده فلز طلا دلیل ورود آن به صنعت دندانپزشکی می باشد. از آلیاژهای طلا برای پرکردن دندان و ارتودنسی استفاده می شود. ویژگی های شیمیایی منحصر به فرد این فلز با ارزش باعث استفاده گسترده آن در دندانپزشکی شده است. به این ترتیب طلا با ایجاد ساختاری ثابت و غیر قابل ترکیب با دیگر مواد نقش مثبتی در این صنعت مهم ایفا می کند. جالب است بدانید که کاربرد طلا در دندانپزشکی به ۷۰۰ سال قبل از میلاد بر می گردد. توسعه استفاده و کاربرد طلا در پزشکی بر کسی پوشیده نیست.
نقش طلا در تشخیص بیماری
امروزه از فلز طلا در تشخیص بیماری های مختلفی از جمله سرطان، مالاریا، پروستات و دهان نقش مثبت ایفا میکند. این فلز همچنین جهت درمان نیز کاربرد های فراوانی دارد. طلا در درمان سرطان دهانه رحم و سکته قلبی نقش مهمی برعهده دارد. در این بخش از ذرات طلا به صورت نانو استفاده می شود.
کاربرد طلا در صنایع فضایی
صنایع فضایی از دیگر صنایعی است که کاربرد طلا را گسترش داده و بر ارزش این فلز افزوده است. همانطور که گفته شد طلا به دلیل خاصیت رسانایی میتواند در مدارات موجود در فضاپیما مورد استفاده قرار بگیرد. بخش های مختلفی از وسایل فضایی از طلا پوشیده شده اند
کاربرد فضا در صنایع مختلف
1- در صنایع مختلف مکانیکی نیز از طلا به عنوان یک روغن روانساز استفاده می شود.
2- کاربرد جالب دیگر طلا ورود آن به صنایع غذایی است. طلا به عنوان یک افزودنی به خوراکی و نوشیدنی های مختلف اضافه می شود. این امر برای زیبایی انجام می گیرد و تنها جنبه تجملاتی دارد. در واقع طلا هیچ گونه جایگاهی در ساختار شیمیایی بدن نداشته و همچنین فاقد مزه و ارزش غذایی می باشد.
3-طلا در صنعت داروسازی نیز مورد توجه قرار گرفته است. خواص متعدد و متنوع این فلز گران بها باعث شده که از این فلز در جهت درمان بیماری هایی مانند ایدز، روماتیسم، ورم مفاصل و سل استفاده شود.
4- کاربرد طلا در صنعت شیشه سازی به صورت رنگدانه می باشد. طلا باعث ایجاد رنگ یاقوتی زیبایی در شیشه می شود. جالب است بدانید که کابین خلبان در هواپیما های ارتشی از روکشی طلا ساخته میشود. بازتاب گرما دیگر ویژگی مهم طلا است، که این فلز را به عنصری مناسب جهت حفظ برودت در هنگام پرواز و در ساختمان ها تبدیل می کند.
5- از کاربرد های جدید طلا می توان به کاربرد آن در علوم پزشکی در بخش لیزر اشاره کرد. این کار در جهت تمرکز اشعه لیزر صورت می پذیرد. ارزش پایدار و فساد ناپذیر بودن طلا، آن را به یک پشتوانه پولی قابل اعتماد تبدیل کرده است. مقبولیت آن در بین مردم جهان و قابلیت حمل و نقل آن بر این اعتماد می افزاید.
6- در گذشته و قبل از فعالیت بانک ها طلا نوعی پول محسوب می شده است. از سایر کاربرد های این فلز ارزشمند میتوان به کاربرد آن در صنعت هواپیمایی در موتور هواپیما، صنعت خودرو سازی در کیسه های هوا و صنعت عکاسی در جهت چاپ سیاه و سفید نام برد.